ОДЛИЧНИ ВЕСТИ ЗА НАРОДОТ ВО ЗЕМЈАВА, ШОК ЗА АНТИ ВАКСЕРИТЕ : ЕУ одобри 70 милиони евра за вакцини наменети за Западен Балкан

0
1084

– Европската комисија усвои денеска пакет од 70 милиони евра во рамки на Инструментот за претпристапна помош (ИПА 2), како поддршка за пристап на партнерите од Западен Балкан до вакцини против Ковид-19, кои ги набавиле земјите членки на ЕУ.

Пакетот ќе биде исплатен во облик на грантови, кои ќе помогнат да се покријат трошоците за вакцини за приоритетните групи во регионот, како и неопходна опрема за вакцинација, најавува Комисијата.

Тоа ќе им помогне на земјите од Западен Балкан да купат одреден број вакцини преку Договорот за набавка на ЕУ со шест производители, со тоа што одделни земји членки на Унијата ќе го поделат делот од своите однапред добиени дози. Еврокомесарот за проширување Оливер Вархеј оцени дека во текот на целиот период на пандемијата, ЕУ покажа дека го третира Западен Балкан како привилегиран партнер.

– Во тој дух продолжуваме да делуваме и во случај на вакцините, преземајќи чекори кои овозможуваат брз почеток на кампањи за вакцинација на критичните групи во регионот. Брзата вакцинација ќе биде пресудна за завршување на пандемијата и почеток на општествено-економското закрепнување на Западен Балкан, порача Вархеј.

Брисел објаснува дека преку меѓународната иницијатива Ковакс, за која земјите од Западен Балкан се пријавија, испораката на вакцини ќе почне подоцна од кампањата за вакцинирање во ЕУ, но Унијата „ќе го пополни тој јаз“, така што на регионот ќе му овозможи пристап до одреден број дози од своите купопродажни договори.

ЕУ, исто така, финансира проект со Светската здравствена организација за помош при управувањето со логистиката и испораката на вакцини, наведуваат во Брисел.