ОДЛИЧЕН ПОТЕГ НА ЗАЕВ, АНЃУШЕВ, ДИМИТРОВ, ШЕКЕРИНСКА И ОСТАНАТИТЕ – Ангеловска: Стапката на невработеност е историски најниска – 16,2 отсто

0
509

Стапката на невработеност во првото тримесечје од 2020 изнесува 16,2 отсто и е историски најниска, напиша денеска на својот Фејсбук профил министерката за финансии Нина Ангеловска.

Просечната стапка на невработеност во 2019 изнесувала 17.3 отсто, додека во последниот квартал од 2019 изнесувала 16.6 проценти, наведе министерката.

Таа нагласува дека годината почнала со раст на вработеноста, пад на невработеноста, раст на платите….

„Сепак се наоѓаме во нова реалност – Ковид-19 пандемијата ќе влијае на сите макроекономски показатели, но со мерките кои се преземаат и ќе се преземаат ќе се потрудиме да кривата на невработеност биде што порамна, да задржиме што повеќе работни места, што повеќе работници да останат на работните места, а оние чие работно место ќе се затвори да ги поддржиме и заштитиме, напиша Ангеловска.