НОВ ПАКЕТ АНТИКРИЗНИ МЕРКИ : ПАРИ ЗА ОСНОВЦИТЕ И СРЕДНОШКОЛЦИТЕ, ВАУЧЕРИ ЗА СТУДЕНТИТЕ, ПО 3.000 ДЕНАРИ ЗА ПЕНЗИОНЕРИТЕ СО НАЈМАЛИ ПЕНЗИИ

0
396

Премиерот Димитар Ковачевски на прес-конференција по денешната владина седница рече дека е усогласен деветиот пакет антикризни мерки, во вредност од 662 милиони евра.

Овој пакет, како што рече, содржи 26 мерки за социјална сигурност насочени кон ранливите категории на граѓани и компании.Со мерките се опфаќаат 120 илјади млади лица, над 74 илјади социјално ранливи категории на граѓани, над 187 илјади пензионери, 40 илјади земјоделци, 540 илјади корисници на апликацијата „МојДДВ“, 600 илјади домаќинства, како и над 70 илјади компании.

Ковачевски информираше дека над 105 илјади основци и средношколци во наредните шест месеци ќе добиваат по 1200 и 1800 денари месечно.
– 15 илјади студенти кои живеат надвор од местото на студирање, ќе добијат ваучер во износ од 600 до 1200 денари за превоз. Во наредните пет месеци, по 1000 денари ќе добијат корисниците на надоместок заради попреченост, самохрани родители и родители на деца со попреченост до 26 години – изјави Ковачевски.

Во наредните пет месеци, пензионерите со пензија до 14 илјади денари, ќе добиваат по 3000 денари месечно, оние со пензија од 14 до 16 илјади – 2000 денари месечно, додека оние со пензии од 16 до 19 илјади денари, ќе имаат поддршка од 1500 денари, истакна тој меѓудругото.Мерките ќе важат од 1-ви декември и финансиските средства се предвидени според Буџетот, појаснија од Владата.