НОВ МАКЕДОНСКИ СКАНДАЛ СО ПРИСЛУШУВАЊЕ – АГЕНЦИЈАТА ОТА ИМАЛА ДРАФТ ДОГОВОР ЗА КОРИСТЕЊЕ НА „ПРЕДАТОР“

0
712

Во септември 2022 година, во сведочењето пред парламентарната истражна комисија, шефот на шпионот на Грција го потврдил постоењето на овој нацрт-договор за користење на шпионскиот софтвер од страна на Македонија, но негираше каква било поврзаност со Интеллекса.

Според новиот скандал со прислушување кој е објавен во Израел, македонската Оперативно Техничка Агенција (ОТА) имала ДРАФТ договор со Грчката разузнавачка служба за користење на ПРЕДАТОР – нелегален софтвер за прислушкување, пишува Експрес.

Според истрагата, прелиминарен договор бил изготвен во март 2022 година. Но тој не бил операционализиран затоа што еден месец во Атина подоцна изби скандалот „Грчки Вотергејт“.

Овој скандал откри широка употреба на малициозниот софтвер „Predator“ против грчки политичари, новинари и бизнисмени.

Како резултат на јавниот притисок договорот со Македонија никогаш не бил потпишан.

Во септември 2022 година, во сведочењето пред парламентарната истражна комисија, шефот на шпионот на Грција го потврдил постоењето на овој нацрт-договор за користење на шпионскиот софтвер од страна на Македонија, но негираше каква било поврзаност со Интеллекса.

Новинарите во Грција и Македонија го добиле електронскиот нацрт на договорот, кој, според еден извор, бил испратен до Интеллекса, пишува во својот извештај еден од водечките израелски медиуми Харец.

Во периодот на потпишувањето на нацрт договорот македонската влада ја водат Димитар Ковачевски и Артан Груби.

ВМРО-ДПМНЕ пред еден месец обвини дека владата на ОТА неодамна и одобрила финансиски средства за набавка на систем за следење на комуникации за кои агенцијата нема ингеренции.