НОВИНАР НА КАТИМЕРИНИ: Многу Грци мислат како мене, дека Македонија има право на своето име

0
1066

Пред два месеци нарачав кафе во долниот кварт во Лондон. Девојката која ме послужи  кафе ме праша од каде доагам бидејќи мојот акцент  и звучел познато. Кога реков дека сум од Грција, таа се насмевна и рече дека така и си мисли, бидејќи била  од Македонија. Исто и јас и  реков  дека поминав  низ нејзината татковина додека патував во Србија. Кога дојде време да ја платам сметката, таа одби да ми ги зема парите: Кафето е од мене, бидејќи си прв грк што го слушам  да рече за мојата земја Македонија.

Додека раскажувам за оваа случка, јас сум исполнет со сомневања дали треба да го споделам тоа што се случи. Се плашам прво дека  се опишувам себеси како некој вонредно слободоумен либерал кој  ги повикува сите мои сонародници кои се навредени од соседната држава, дека го користам името Македонија, да се опуштат. Се плашам дека некои Грци ќе ме сметаат за предавник,  и во исто време се чувствував како идиот, кој како да разменува мисли за  брачното достоинство за едно кафе со млеко.

Знам многу луѓе кои мислат како мене. Во Грција, немам пријатели што велат дека Македонија е Македонија. Немам колеги, кои можат да го напишете ова име без да го стават во наводници, дури и оние на кои не им е гајле за овој спор.

Во 1991 година Грците преку масовни демонстрации и дипломатски маневри го однесоа правото на соседната држава, која штотуку стана независна од поранешна Југославија, да се вика Македонија. Грчкиот аргумент беше дека постои истоимената област во Грција, а би можела да оди со поранешна Југославија. Ова прашање останува нерешено до денес. Се разбира,целата приказна околу името е завршена. Потребно е двојно име. Целиот свет ја нарекува земјата Македонија и Грција Скопје. Доколку Скопје не постои во странство, истото важи и за Македонија во Грција.

Интензивните дипломатски преговори од последните денови и средбите меѓу премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев во Давос ги зголемија очекувањата дека ова прашање може да се реши по 27 година конечно Македонија може да добие официјално име кое ќе се користи во меѓународните организации, може ” Нова Македонија ” или “Северна Македонија”, која ќе се  разликува од грчка Македонија, а тоа ќе ги смири Грците.

Сепак, оваа искра на надеж за едно заедничко име, како што вели грчката страна, навистина не му е на  никој од интерес.

Никој и баш насекаде во светот нема да го користат новото име.
Кој е во право? Светот е во право. Грција не е. Вие не можете да повикате држава со името на главниот град и сакате трета земја да го нарекува онака како што сакаме. Никој во Грција сериозно не верува во приказните за иредентистичките аспирации на Македонија. Уште помалку, може да бараме Англија да верува во тоа. Господи, како е можно една од најсиромашните земји во Европа, со сериозни малцински проблеми , страна која сака да влезе во НАТО, да биде закана за една земја која е пет пати поголема и помоќна од неа?

И поради оваа причина сите оние кои немаат проблеми со ова прашање да престанат да се однесуваат како чиновници на Министерството за надворешни работи, да ги отстранат наводниците на Македонија и да престанат да користат кратенката ПЈРМ, што Грција усвои привремено да ја користи. Дозволете ни да ја наречеме Македонија во Грција, за да не пораснеме со сино око, и сакаме да ја искористиме Македонија во светот и луѓето да не бидат идиоти.

Целиот светја нарекува Македонија и смета дека Грците за откаченИ, поради тврдењето им дека таа треба да се нарекува поинаку – и повеќе, па во текот на последните 30 години ние не сме им објасниле И НЕ СМЕ ГИ НАУЧИЛЕ како таа треба да се нарекуваат.
——————————-
Коментаторот е  на Тимиос Цалас, грчки новинар кој работи во   Хансард, невладина организација во Лондон. Цалас е исто така аналитичар за весникот Катимерини. Анализата е објавена во ЕУ Обзервер.