НОБОА : НАСИЛСТВОТО НА ЕКВАДОРСКИТЕ НАРКО БАНДИ Е ПРОБЛЕМ ЗА ЦЕЛИОТ СВЕТ

0
370

-Не влегов во ова мислејќи дека ќе биде лесно, изјави тој за Би-Би-Си.

За време на немирите, двајца лидери на банди избегаа од затвор, затворските чувари беа држени како заложници, вооружени напаѓачи упаднаа на телевизија за време на програма во живо, а експлозии одекнуваа низ целата земја.Нобоа прогласи воена состојба и им објави војна на моќните банди, кои ја контролираат трговијата со кокаин.

-Не можеме да продолжиме со оваа игра што овие терористички групи се обидуваат да ја наметнат, рече тој.Претседателот Нобоа и наредил на армијата да „неутрализира“ 22 вооружени групи, кои ги нарече терористички организации.Помош понуди и Вашингтон, па делегација од САД ќе пристигне во Еквадор во наредните недели.Неговите критичари овој потег на Вашингтон го нарекуваат американски интервенционизам, но претседателот Нобоа го поздрави.

-Охрабрувачки е да се види дека меѓународната заедница всушност обрнува внимание на тоа што се случува овде. Тоа влијае на целиот свет, нарко-терористите кои оперираат овде имаат операции во Европа, во САД. Мораме да го решиме проблемот од коренот, а коренот на проблемот е тука, додаде тој.