Никола Димитров на состанок преку видео конференција заедно со Еврокомесарот за проширување Оливер Вархеји со Министрите за надворешни работи од ЗБ6

0
246

Министерот за надворешни работи Никола Димитров денес учествуваше на видео конференција со еврокомесарот за проширување Оливер Вархеји заедно со министрите за надворешни работи од земјите во Регионот. 

Конференцијата се одржа во функција на подготовка на Самитот ЕУ-Западен Балкан во рамките на Хрватското претседателство на ЕУ, кој исто така заради настанатите околности наметнати со пандемијата на КОВИД 19 ќе се одржи во форма на видео конференција на 6 мај оваа година. 

На конференцијата се потврди важноста на блиската соработката меѓу ЕУ и Регионот во досегашното справување со кризата. Посебно внимание  во дискусиите на Министрите се посвети  во планирањето на идните механизми и активности со цел ублажување на сериозните економско –социјални последици од пандемијата со КОВИД 19.

Министерот Димитров во своето излагање се заблагодари на досегашната добиена помош од ЕУ насочена кон ургентно справување со здравствените и економски предизвици на земјата. Тој ја истакна и одличната регионална соработка и координација во воспоставувањето на т.н. зелени коридори за непречено движење на примарните производи во Регионот. 

Притоа МНР Димитров истакна: “Кризата предизвикана од пандемијата со КОВИД 19 е тест за европската солидарност и меѓусебната соработка. Од особена важност е координирано и заедничко планирање на сите натамошни активности и пообемна финансиска подршка од страна ЕУ за економско опорувување и справување со последиците. При тоа исто така важно е што побрзо да се продолжи со европската агенда и динамиката на ЕУ пристапниот процес кој претставува клучна влечна сила за Регионот“. 

Од страна на еврокомесарот Вархеји беше реафимирирана подготвеноста за натамошна подршка и беа претставени двата планирани инструменти: Комуникацијата на ЕК за поддршка на ЗБ во справувањето со КОВИД-19 и пост-пандемското закрепнување, како и поамбициозниот план кој ќе биде претставен наесен во форма на поробусен социо-економски пакет односно т.н. Економски и Инвестициски План за регионот на ЗБ.