Не сте ниту свесни што сè само една чаша вода може да излечи

0
952
Можеби ви звучи неверојатно, но кога ќе го прочитате овој текст ќе ви стане појасно како тоа само една чаша вода може да ве излечи.

Дали пиете доволно вода во текот на денот? Обидете се да го направите следниот експеримент – колку вода и да пиете, додадете на тоа количество уште една чаша, дневно. Верувајте ни, ќе бидете изненадени од резултатите.

voda1

Истражувањето објавено во “Journal of Human Nutrition and Dietetics”, потврди дека само една чаша вода повеќе, дневно, може да направи многу за нашето здравје.

Колку е важно да се пие вода во текот на денот потврдува и уште една нова студија спроведена на Универзитетот Илиноис.

voda2

Ако испиете само еден отсто повеќе вода на ден, тоа како последица ќе резултира со 8.58 отсто помалку внесени калории, 0.74 грама помалку шеќери, 9.8 милиграма помалку натриум и 0.88 грама помалку холестерол.

Ако испиете цела чаша, или две, или пак повеќе вода на ден, и наведените бројки ќе пораснат, а вашиот организам ќе внесе дури 205 калории помалку отколку што би внеле во спротивно, 18 грама помалку шеќери, 235 милиграма помалку натриуми и 21 грам помалку холестерол.

Истражувањето опфатило 18.311 возрасни лица, а е спроведено во периодот од 2005-та до 2012-та година.