НЕМА ПОВЕЌЕ МУФТЕ ОД ЗАПАД И КУПУВАЊЕ ЕВТИНИ СУРОВИНИ ОД РУСИТЕ – ВУЧИЌ СЕ ЖАЛИ : НЕ ЗНАМ КОЛКУ ЌЕ ИЗДРЖИМЕ А ДА НЕ ВОВЕДЕМЕ САНКЦИИ ПРОТИВ РУСИЈА

0
683

Српскиот претседател Александар Вучиќ изјави во парламентот дека Белград можеби ќе мора да воведе санкции кон Русија.

„Не сум воодушевен поради тоа, но не знам колку долго ќе издржиме без воведување санкции. Ние ја плаќаме цената што не ги воведовме, но тоа е прашање на политичката определба на нашето раководство“, рече Вучиќ.

Тој изјави дека веднаш ставил до знаење дека ништо не му се допаѓа во предлогот на Европската унија поврзан со решението на косовскиот проблем.

Ги претставив најлошите детали од договорот, за да укажам на тежината на ситуацијата, рече Вучиќ.

Пратениците на српскиот парламент денеска започнаа нова вонредна седница на која српскиот претседател Александар Вучиќ го презентираше Извештајот за преговарачкиот процес со Приштина.

Извештајот до пратениците формално го доставија Владата на Србија, Канцеларијата за Косово, како и малку познатата Канцеларија за координативни прашања во преговарачкиот процес со привремените институции на самоуправа во Приштина.

По обраќањето на Вучиќ почна дискусијата. Во текот на попладневните часови се случи инцидент во кој пратеници од позицијата и власта се туркаа и се туркаа пред клупата каде што седеше Вучиќ.

Тој исто така кажа дека европско-американскиот дипломатски тим му кажал за време на состанокот во Белград минатиот месец дека ќе има последици доколку Србија не го прифати планот. Тоа вклучува прекин на пристапните преговори со Европската унија и повлекување на сегашните и идните инвестиции во земјата, рече тој.
„Ние би биле целосно изолирани, никој не би разговарал со нас. Нема да имаме пристап до европските фондови“, рече тој