НЕКА Е ЗА МНОГУ ГОДИНИ ОВОЈ ГОЛЕМ ДЕН, ИСТОРИСКИ ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО И ЗА МАКЕДОНСКАТА ДРЖАВНОСТ, НАПИША НА СВОЈОТ ФЕЈСБУК ПРОФИЛ ПОРАНЕШНИОТ ПРЕМИЕР ЗОРАН ЗАЕВ

0
295
Македонскиот народ и сите граѓани на Северна Македонија, сите заедно одлучивме да живееме во мир, единство, слога и напредок. Одлучивме да решаваме проблеми и да создаваме иднина.

Договорот од Преспа, членството во НАТО, Отворен Балкан и политиките на добрососедство се причината зошто од денес македонскиот народ нема проблем ниту со името на својата македонска земја, ниту со својата Македонска православна црква – Охридска архиепископија, ниту со својата безбедност и сигурност.

Живееме и ќе живееме во слога со нашите балкански браќа и сестри, целосно ја заокружуваме нашата духовна и државна независност.

Со благословот и томосот за автокефалност на МПЦ-ОА што Српската православна црква го упати до Вселенската патријаршија веќе не постои ниту една пречка и очекуваме патријархот Вартоломеј да ја прогласи МПЦ-ОА и официјално за автокефална.

Нека е за многу години овој голем ден, историски за православието и за македонската државност.
Фејсбук статус на поранешниот премиер, Зоран Заев.