Музеј на жртвите на ВМРО

0
2082

Изминатата ноќ за мене беше тешка и непроспиена, но за среќа помина без други последици, освен голема материјална штета. Стоејќи така на местото на настанот и чекајќи, погледот ми шеташе по новоизградените згради. Кога, здогледувам  зелена табла со името на улицата, а токму тоа ми треба, па се доближив за  да прочитам во ноќта. Што да видам, Тодор Александров успеал да се искачи и на Водно, заедно со новопечените богаташи и нови македонски неимари.

А знаеме веќе , истиот тој го истопорија на коњ, му  дадоа катна гаража, мост, и тоа близнак, му направија емисија, која како расипана плоча ја емитуваат ката-деноноќно на скоро сите телевизии, здруженија му направија, го излееја и во восок, со еден збор – го направија херој и ни го наметнаа, демек, како светла фигура на македонската историја.

Го сместија во Музеј на македонска борба за државноста и самостојноста, Музеј на ВМРО и Музеј на жртвите на комунистичкиот режим.

И не само тој, туку и Ванчо Михајлов, кој во своето последно интервју пред да почине 1990 година во Рим, дадено за бугарски новинар, се фали како издавал наредби за ликвидација на прогресивната македонска интелигенција, па дури и зборува со воодушевеност за неговата животна сопатничка Менча Карничу, која за време на театарска претстава во Виена го убила Тодор Паница. ,,Таа беше вистински маж!“-ќе рече во тоа интервју Ванчо Михајлов. За него, Белград е виновен за македонштината на македонските Бугари, а македонските политичари кои учествувале во создавањето на СР Македонија, ги нарекува ,,сите тие говеда од Македонија“.

Кога би можела, би ги прашала, како им е на Арсениј Јовков, Димо Хаџи Димов, Димитар Влахов, Ѓорче Петров, Тодор Паница, Петар Чулев, Стојан Мишев, Лазар Соколов….да деноноќуваат под ист покрив со нивните атентатори или како им е кога би знаеле дека кај нас, овде во Македонија, подеднакво ги славиме и убијците и нивните жртви. И оние што биле терористи и оние што паднале од нивните ками и револвери.

Колумната на ЕМИЛИЈА ЛАЗАРЕВСКА во целост може да ја прочитате на порталот АКО.мк