МОЌНА ФОТОГРАФИЈА ОД МОЌНО МЕСТО – ЗАЕВ : ПРВИОТ ПАРК НА ВЕТЕРНИЦИ ВО ЗЕМЈАВА – БОГОСЛОВЕЦ СТАНУВА РЕАЛНОСТ, ВЛАДИНИТЕ ПОЛИТИКИ ЗА ЕКОЛОШКА ЕНЕРГИЈА СЕ ЗАСЛУЖНИ ЗА ОВАА ИНВЕСТИЦИЈА ОД 61 МИЛИОНИ ЕВРА

0
581

Првиот парк на ветерници во земјата – Богословец, станува реалност. Владините политики за еколошка енергија ја донесоа оваа инвестиција, вредна 61 милион евра.
🍃⚡️ Ветропаркот Богословец со предвидените осум турбини и моќност од 36 MW ќе го удвои постојниот ветерен капацитет во земјата и ќе придонесе кон намалување на CO2 емисиите.

Имаме потенцијали, енергијата од ветерот за производство на струја треба да ја искористиме. Во земјава постојат одлични географски потенцијали, а тоа го потврдуваат и сите досегашни студии, според кои има 15-тина поволни локации за изградба на ветерници.

Фејсбук статус на премиерот Зоран Заев.