МИНИСТЕРОТ ЗА МЗШВ АРИЈАНИТ ХОЏА ПРЕЧЕКА ДЕЛЕГАЦИЈА НА САД, ВЕРМОНТ НА ЧЕЛО СО КООРДИНАТОРОТ НА НАЦИОНАЛНАТА ГАРДА НА ВЕРМОН, МОЛИ ГРЕЈ

0
582

Sot, prita delegacionin e shtetit të Vermontit të SHBA-së, i udhëhequr nga Zëvendës Guvernatori i Vermontit, Molly Grey, i shoqëruar nga Komandanti i Gardës Kombëtare të Vermontit, Gjeneral Majori, Greg Knight, të cilët vizituan Ministrinë e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Ekonomisë së Ujërave, si pjesë nga Programi i Partneritetit Shtetëror.

Me qëllim të forcimit të partneritetit 28-vjeçar midis Maqedonisë së Veriut dhe shtetit të Vermontit të SHBA-së, delegacioni prezantoi përshtypjet e tyre nga takimet e realizuara me përfaqësuesit e komunitetit të biznesit, nga sektori i bujqësisë, që kanë për qëllim krijimin e mundësive për zgjerimin e partneritetit midis Maqedonisë së Veriut dhe Vermont në këtë veprimtari.

Në realizimin e bashkëpunimit të planifikuar ndërshtetëror, është planifikuar edhe vizita ime në Shtetet e Bashkuara.
E gjithë kjo ka për qëllim përmirësimin e bashkëpunimit ekonomik, me fokus zhvillimin e sektorit të bujqësisë.

———-

Денеска ја пречекав делегација од Сојузната држава на САД, Вермонт, предводена од заменик гувернерот на Вермонт, Mоли Греј, заедно со командантот на Националната Гарда на Вермонт, генерал – мајор Грег Најт, кои го посетија Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, како дел од Програмата за државно партнерство.

Во насока на унапредување на 28-годишното партнерство меѓу Северна Македонија и Сојузната држава на САД, Вермонт, делегацијата ги презентираше впечатоците од реализираните средби со претставници од бизнис заедницата, од земјоделскиот сектор, со цел создавање можности за проширување на партнерството меѓу Северна Македонија и Вермонт во оваа област.

Во остварување на планираната меѓудржавна соработка, предвидена е и мојата посета во САД.
Сето ова е во насока на подобрување на економската соработка, со фокус на развој на земјоделскиот сектор.

Фејсбук статус на министерот за земјоделство,  водостопанство и шумарство,  Аријанит Хоџа.