МИНИСТЕРКАТА ПЕТРОВСКА ОД КРЕМС НА СОСТАНОКОТ НА МИНИСТРИ ЗА ОДБРАНА ВО ГРАЦ – ФОРМАТОТ, СОСТАНОК НА ЦЕНТРАЛНОЕВРОПСКАТА ОДБРАНБЕНА СОРАБОТКА И СРЕДБА СО АВСТРИСКАТА МИНИСТЕРКА ЗА ОДБРАНА КЛАУДИЈА ТАНЕР

0
272

Министерката за одбрана, Славјанка Петровска, денеска и утре во Кремс, Австрија ќе учествува на состанокот на министри за одбрана земјите од форматот Грац – Австрија, Северна Македонија, Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора и Србија, како и на состанокот на земјите – членки на Централноевропската одбранбена соработка и земјите од Западниот Балкан, чија цел е засилување меѓусебната соработка во доменот на одбраната.

Во Австрија, министерката Петровска денеска ќе има и средба со австриската министерка за одбрана Калудија Танер на која ќе стане збор за безбедносните предизвици на континентот, како и начините за развој на одбранбената соработка помеѓу двете земји.

Соработката во форматот Грац е иницирана од Австрија во 2018-та година, како начин за засилување на безбедносната соработка со земјите од Западниот Балкан, за што беше потпишана и Заедничка декларација.

Овој формат има за цел да овозможи поинтензивен дијалог и соработка во справувањето со современите предизвици како миграцијата, хибридните закани, потоа учеството во операциите на Европската Унија, градењето на капацитети и приближувањето на регионот кон Европската Унија.

Централноевропската одбранбена соработка е формирана во 2010 година, а нејзини членки се седум држави: Австрија, Чешка, Словачка, Словенија, Унгарија, Хрватска и Полска како земја – набљудувач.

Северна Македонија активно соработува со оваа иницијатива од 2016 година, а главната цел е зајакнување на регионалната безбедност и споделување на одбранбените способности.