Минимална гарантирана помош за невработените, енергетски додаток за 30.000 лица и образовен додаток за 17.000 ученици

0
1290

Со вториот пакет мерки на Владата насочени кон надминување и ублажување на последиците од здравствено-економската криза, покрај заштита на работните места, една од клучните мерки е и паричната помош на лицата и семејствата на кои таа им е потребна, изјави денеска заменик министерот за труд и социјална политика, Ѓонул Бајрактар на заедничката прес-конференција во Владата со дополнителната заменик министерка Санела Шкријељ.

– Владата покажува темелен пристап, кон потребите на различните општетствени сегменти затоа што брзината на закрепнувањето по кризата зависи од мерките преземени за време на кризата. Затоа со вториот пакет мерки, покрај заштита на работните места, една од клучните мерки е и паричната помош на лицата и семејствата на кои таа им е потребна.

Конкретно на лицата кои останеле без работа или биле дел од неформалната економија им овозможуваме брз влез во системот на социјална заштита преку остварување на правото на минимална гарантирана помош. За да ја добијат оваа помош материјалната необезбедност на лицата ќе се утврдува врз основа на вкупната просечна висина на сите приходи на сите членови на домаќинството, по сите основи сметано од последниот месец наместо досегашните три месеци. Мерката ќе трае два месеца – април и мај, рече заменик министерот Бајрактар.

На ваков начин, според него, се покажува дека системот на социјална заштита е така дизајниран што лесно се прилагодува на потребите на граѓаните, стигнува до оние на кои помошта им е најпотребна, а најранливите членови на заеднаицата ниту во најекстремни услови не се занемарени.

– Затоа предвидовме уште една мерка за поддршка на постоечките корисници на системот за социјална заштита, со која околу 30.000 лица ќе добијат износ од по 1.000 денари енергетски додаток за април и мај. Целта е домаќинствата во ризик да ги пребродат тешкотиите сега за да има можност кога работните процеси ќе се нормализираат и тие да бидат во состојба да се вклучат во активните програми за вработување на пазарот на трудот, истакна Бајрактар.

Дополнителната заменик министерка Шкријељ, пак, се осврна на мерките за заштита на децата кои се најранливи во вакви кризни состојби, при што нагласи дека за да се олесни пристапот до детските права Владата донесе Уредба со која условот за потврда за редовност за исплата на образовниот додаток за трет и четврти мерен период од учебната 2019/2020, претсанува да важи, а тоа значи дека ова право ќе продолжи да важи и да се исплаќа без разлика што не се одржува редовна настава.

– Целта е да се олесни пристапот на семејстрвата без приходи или со ниски приходи до детски права. Ова значи дека околу 17.000 семејства со деца, односно 17.000 деца ќе го добијат ова право на образовен додаток кое изнесува 700 денари по дете во основно училиште и 1.000 во средно. Со цел да се придржуваме до сите препораки на Владата за спречување на вирусот, продолжуваат и сите рокови за поднесување на барања за остварување или обнова на правата како што се еднократна парична помош за новороденче, барање за остравување или продолжување на родителски додаток за трето и четврто дете и тоа за три месеци од денот на истекот на вонредната состојба, рече Шкријељ.

МТСП, додаде таа, секојдневно комуницира со своите корисиници и токму затоа во изминатите период се поделени над 600 пакети со хигиенски продукти за семејствата во субстандардни услови, на што ќе продолжат да работат со подршка на партнерите од агенците на ОН.

На барање на лицата со попреченост се напарави дополнителни ослободувања на слепите лица, лицата кои имаат потреба од придружник на работното место и лицата кои се движат со количка, а со партнерите од ОН, МТСП работи на воспоставување сервис за лицата со попреченост токму на нивно барање.

Заменик министерот за труд и социјална политика Бајрактар ги повика жителите на Шуто Оризари, кои досега не аплицирале за социјална помош, да го сторат тоа, бидејќи со Уредбата на Владата се овозможува тие кои не се внесени во системот Корисник плус, да бидат внесени и да бидат опфатени со гарантирана минимална помош и со енергетскиот додадок.

– Затоа ја донесовме оваа Уредба, за да влезат во системот. Ги повикуваме да аплицираат да им помогнеме, рече заменик министерот за труд и социјална политика Ѓонул Бајрактар.