МЕГА МЕГА БОМБА – ЕВЕ ЗОШТО ХИПО ГО БРКАШЕ САШЕ ПОЛИТИКО СО КЛОЦИ И БОКСОВИ: Вице премиерот има своја офф шор фирма на Кипар, таму ли се перат милионите од провизиите?!

0
725

Погледнете што успеавме да најдеме во дата базата за фирми низ цел свет, ОПЕН КОРПОРЕЈТС ДАТАБЕЈЗ, проект на новинари од Англија и Америка кои на веб сајтот https://opencorporates.com/ постираат имиња на фирми и нивни директори и сопственици со цел да помогнат на новинарите кои прават истражувачки стории за министри и владини функционери да откријат можна корупција и криминал.

Во оваа дата база има фирма која се вика ФЕРТИСИМО ИНВЕСТМЕНТС и како директор стои името на вице премиерот Пешевски. Фирмата е направена годината кога ДПМНЕ доаѓа на власт, 2006-та, пред десет години:

hipo firma

Кој стои зад проектот ОПЕН КОРПОРЕЈТС? На веб сајтот се наведени имињата на правните субјекти кои го направиле овој веб сајт:

The company behind OpenCorporates is Chrinon Ltd (Registered in England, number 07444723), and the people who founded it are Chris Taggart and Rob McKinnon. Rob built TheyWorkForYou.nzand WhosLobbying.com; Chris built OpenlyLocal.com and OpenCharities, and sits on the UK Government’s Local Public Data Panel, the UK’s Tax Transparency Board, and Open Knowledge Foundation’s open government working group.