МАНОЛЕВА : ОПЕРАЦИОНИТЕ САЛИ НА КЛИНИЧКИ ЌЕ РАБОТАТ СО НАДВОРЕШНИ КОМПРЕСОРИ И СО САДОВИ СО КОМПРОМИНИРАН ВОЗДУХ

0
66
Заменик-министерката за здравство Маја Манолева ќе побара од владата да ја задолжи јавната установа Заеднички служби за потребите на здравството да изврши итна набавка и промена на локацијата на компресорската станица на Клинички центар.

Манолева, исто така, вели дека ќе побара и итна набавка и замена и на инсталацијата за довод на кислород и на компримиран воздух.

Заменик-министерката, денеска во изјава за Сител телевизија, кажа дека имале средба со директорите на клиниките и се договориле за алтернативни решенија за хируршките сали кои изминатите денови не работат поради проблеми со компресорската станица и со инсталацијата за кислород.

„Се договоривме да отпочнат со работа сите хируршки клиники во Клиничкиот центар во операционите сали со користење на надворешни компресори и дополнително со садови со компримиран воздух. Се договоривме оперативниот план и редоследот на пациентите да се реализира согласно одлуката од страна на стручните колегиуми на секоја од клиниките во рамки на индивидуалните капацитети на секоја клиника“, вели Манолева.