Македонија во групата на држави кои најмалку ги почитуваат човековите права на ЛГБТИ луѓето

0
557

lg 1

Во извештајот на ИЛГА-Европа – најголемата европска организација која работи во областа на човековите права на ЛГБТИ луѓето во Европа, за 2015 година, според рангирањето на почитувањето на правата, Република Македонија е во групата на држави кои НАЈМАЛКУ ги почитуваат човековите права на ЛГБТИ луѓето, соопшти ЛГБТИ Центар за поддршка.

Имено, нашата држава (7-мо место) е во групата на првите девет држави кои најмалку ги почитуваат човековите права на ЛГБТИ луѓето, заедно со Турција, Русија, Белорусија и Азербеџан.

lg 2