ЛЕВИЦА ЌЕ ПРАВЕЛЕ ДРЖАВНА БАНКА, ЌЕ ГИ ИЗБРКАЛЕ СТРАНСКИТЕ БАНКИ И ЌЕ ГИ ЗАБРАНЕЛЕ БРЗИТЕ КРЕДИТИ СО КОИ СЕГА НАРОДОТ ПЛАЌА СМЕТКИ

0
463

Нема класно без национално ослободување порачаа од политичката партија Левица во објава на Фејсбук.

– НЕМА КЛАСНО БЕЗ НАЦИОНАЛНО ОСЛОБОДУВАЊЕ – ПРОВИЗИИТЕ СЕ КАЧЕНИ ВО КОРИСТ НА СТРАНСКИОТ КАПИТАЛ КОЈ УЧЕСТВУВА СО 76,3 ОТСТО ВО „ДОМАШНИТЕ“ БАНКИМакедонската економија има големо присуство на странски банки во домашниот банкарски систем – дури 76.3 отсто!

Доколку се анализира движењето на промените во сопственичката структура на банкарскиот систем низ годините се забележуваат драстични промени во корист на странскиот капитал.Позначителен скок во промената на сопственичката структура е забележан во текот на 2007 година поради премин на капиталот во доминантна сопственост кај странски акционери.‼️