Кунгуловски: Вакцините делуваат најрано три недели по вакцинирањето, не одите веднаш по кафани

0
269

Д-р Горан Кунгуловски од Лабораторијата за генетика и персонализирана медицина при „Жан Митрев Клиник“, објасни што значи ефикасност на една вакцина.

„Ајде да земеме ефикасност против појава на симптоматска болест. Имаме 10 000 вакцинирани и 10 000 невакцинирани луѓе. Ако 5 од вакцинираните развијат симптоматски COVID-19 и 100 од невакцинираните развијат симптоматски COVID-19 тоа значи дека вакцината има 95% ефикасност.

Ајде да земам ефикасност против појава на смрт.

Има 10 000 вакцини и 10 000 невакцирани луѓе. Ако 0 од вакцинирањето се почитува од КОВИД-19 и 100 од невакцинираните почитувани од КОВИД-19, значи дека вакцината има 100% ефикасност.

Вакцините на Pfizer / BioNTech и модерната имаат ~ 95% ефикасност против симптоматска болест, вакцини на Astra Zeneca и Јohnson & Johnsson имаат 70% ефикасност против симптоматска болест после една доза. Спутник има најверојатно ~ 90% ефикасност против симптоматска болест, па повторно вакцината Синофарм има ~ 70% ефикасност против симптоматската болест. Ефикасности се пресметани најмалку 3 недели до 8 недели после примање на првата доза. Вакцините Pfizer / BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Јohnson & Johnsson, Sputnik V и Sinopharm предвидуваат 100% или близу 100% ефикасност против смрт од COVID-19“, пишува тој на својот Фејсбук профил.

Поради тоа, тој упатува апел до граѓаните да се вакцинираат со првата вакцина што ќе стане достапна за да не умрат.

„Вакцините почнуваат да делуваат најрано 3 недели после примање на првата доза и понатаму ефикасноста им се зголемува. Да научиме од Србите: не треба да се чувствуваме сигурно и одиме по кафани прв или втор ден после примање на вакцина. По кафани на отворено или домашни собиранки само после примање на предвидените дози од вакцините и само со вакцинирани или претходно заразени луѓе“, потенцира Кунгуловски.

Македонија денеска ја доби првата поголема пратка вакцини против ковид-19, откако пристигнаа 24.000 дози од вакцината развиена од Оксфорд и „АстраЗенека“. Тие дојдоа преку меѓународната иницијатива Ковакс, која има за цел да обезбеди рамноправна дистрибуција на вакцини низ цел свет.

Министерот за здравство Венко Филипче најави дека имунизацијата со оваа тура вакцини ќе почне в среда и ќе овозможи конечно да се прошири обемот на вакцинирањето во Македонија, откако досега беа опфатени главно здравствените работници.