Кумот на Груевски пазарел шума, а добил градежен плац

0
713

Ако тргнете кон Водно и ако кај Панорама наместо лево завртите десно на крајот на улицата ќе ве дочека неасфалтиран пат. Токму на ова место практично започнува патеката за искачување на Водно, дивите планинарски патеки. Ќе видите шума и дива природа над оваа, во последно време густо и хаотично урбанизираната скопска населба, пишува Нова.

parcela v
Но, промената на Генералниот урбанистички план која што во 2012 година ја носи Советот на Град Скопје и одредува нова судбина на малата скопска планина. Судбината се запечатува на контроверзната седница на Советот на општината Центар кога се носи и Деталниот урбанистички план подготвен од претходната власт, а со која што промена многу локации, вклучително и оваа, од шуми и зеленила преоѓаат во градежни парцели.

Но, ова не се било кои парцели. Ова е земја од повеќе од 11.000 метри квадратни за која што лидерот на опозицијата обвини дека е во сопственост на премиерот Никола Груевски, а во прилог на реченото објави телефонски разговори помеѓу премиерот и министерот за транспорт и врски Миле Јанакеиски во кои што тие заговараат промени на урбанистичките планови за овие локации, а премиерот во разговорите споменува и земја која што „ја зел за џабарлук“.

НОВА истражуваше како и во чии раце завршила атрактивната земја во најелитната македонска населба. Сопственоста води до земјата – даночно прибежиште Белизе во Централна Америка, а НОВА пренесува и ексклузивни фотографии од компанијата во Белизе каде што се наоѓаат тајните сопственици на многу македонски компании поврзани со моќни лица во власта и бизнисот.

Целата сторија може да ја прочитате ОВДЕ(Нова)