КУЗЕСКА : ИЗВЕШТАЈОТ НА ЕК ПОТВРДИ ДЕКА ПОКРАЈ ОПСТРУКЦИИТЕ НА ДПМНЕ ПРОГРЕС ИМАМЕ ВО 81% ОД ПОГЛАВЈАТА

0
467

Прес-конференција, Богданка Кузеска, портпаролка на СДСМ

Почитувани граѓани,
 
Извештајот на ЕК потврдува  дека и покрај опструкциите на ДПМНЕ и Мицкоски Македонија продолжи да ги исполнува условите за продолжување на преговорите за членство во ЕУ.
Прогрес имаме во 81% од поглавјата, а назадување нема во ниту едно поглавје. Во однос на подготвеност на поглавјата, во 90% сме со соодветно ниво на подготвеност.
Оценката за вкупната подготвеност на земјата за 2023 година е „добро ниво на подготвеност“, константa која е факт неколку години наназад.
За разлика од катастрофалните извештаи во време на ДПМНЕ за заробена држава, мешање на партијата и државата и бројни сегменти со назадување со години наназад имаме драстичен напредок.
ЕК посочува дека главни кочничари на напредокот се Мицкоски, ДПМНЕ и Левица.
Поразително за ДПМНЕ е тоа што во овој Извештај на ЕК стои дека „Главната опозициска партија ВМРО-ДПМНЕ активно ја блокираше парламентарната работа, што беше значајна пречка за напредок“ (страна 10 од Извештајот).
Почитувани,
Освен Извештајот, многу значајно за нас е објавениот План за раст на економиите на Западен Балкан од страна на ЕУ.
За прв пат имаме резервирани пари за реформите, од кои 1 милијарда евра се на располагање за Северна Македонија.
Сега може да користиме привилегии и можности од зачленувањето во Европската Унија пред време, односно додека траат преговорите.  Како што баравме.
До април 2024 година целта е да се направи прв трансфер на пари. Тоа значи дека ако продолжиме со реформите и со процесот на интеграција, првиот трансфер од новиот пакет ќе го имаме за пет месеци од сега.
Затоа блокадите и опструкциите на ДПМНЕ и Мицкоски мора да бидат поразени.