КРАЈОВСКИ : ВЛАДАТА ЈА ЗАПОЧНУВА РЕКОНСТРУКЦИЈАТА НА ПАТОТ БИТОЛА – ГРАНИЧЕН ПРЕМИН МЕЏИТЛИЈА ВО ДОЛЖИНА ОД 15 КИЛОМЕТРИ

0
469

Прес конференција на Драган Крајовски, претседател на ОО СДСМ Битола.

Почитувани сограѓани,

Започнуваат градежните активности за санација и рехабилитација на патот од Битола до граничниот премин Меџитлија. Овој многу значаен пат кој го користат битолчани, жителите на околните градови во Пелагонија, на пограничните македонски села и посетителите од Грција, во следните неколку месеци ќе добие сосема нов лик. Во должина од 15 километри ќе биде поставен нов коловоз, за првпат откако патот е изграден.

Реконструкцијата на патот Битола – грчка граница е реализација на уште едно наше изборно ветување. На денешната средба со жители на Кравари им ги пренесов и  заложбите на Владата за изградба на експресен пат до Меџитлија. Според информациите од надлежните министерства, во напредна фаза е проекцијата на новата траса од Прилеп преку Битола до границата со Грција. Современата патна инфраструктура ќе отвори нови можности за Кравари, за развој на туризмот, на угостителски и сместувачки капацитети кои позитивно ќе влијаат на локалната економија.

Изминатите две години Владата предводена од СДСМ инвестираше во битолскиот регион во реконструкција на патот кон Ниже Поле и ски центарот Стрежево, како и патот до Магарево. Сега се работи на патот до грчка граница. Инвестициите во модернизација на патна инфраструктура во Битола и Пелагонија продолжуваат.