КОЈ Е АМНЕСТИРАНИОТ БОРИС ДАМОВСКИ, ЕДЕН ОД ВОДАЧИТЕ НА ЗАЕДНИЧКА МАКЕДОНИЈА?!

0
1925
Режисерот Борис Дамовски во уметничката кариера е најпрепознaтлив по анимираниот ТВ серијал „Еднооки“, што почна да се емитува на „А1“, потоа на „Канал 5“, па на „Сител“, и веќе не се продуцира.
Во 2010 година тој од тогашниот Филмски фонд доби 12.000.000 денари за првиот анимиран долгометражен филм, „Оаза“, кој не го реализираше. Претходно има добиено и 400.000 евра за документарец кој исто така не го реализираше.
Дамовски со неговата продукција „Контрабанда“ е еден од носителите на серијалот на МТВ за 20 години од независноста на Македонија кој имаше над 20 епизоди, а се јавува како автор на поголем број документарци финансирани од Владата преку МТВ посветени на историјата на Македонија.
А исто така се појавува во Аферsта “Шпиун”, беше притворен само 12 Часа и нормално беше пуштен од гога ги намести сите.
Фејсбукс татус на Игор Цветковски