Котевски: Ако дојде Груевски во затвор, гарантираме дека нема да биде ликвидиран

0
715

Директорот на Истражниот затвор „Скопје“, Ѓоко Котевски, во интервју за МКД.МК даде свое објаснување за последните случувања во оваа установа.

„Конкретно за настанот со М.Ј и С.Р. пропусти има од првиот до последниот. Вистинската вина ја има во двата извештаи, едниот на затвор Скопје, а другиот на Управата за извршување на санкции. Детектирани се пропусти во постапките за работа. Постојат правила за работа по кои лицата не постапувале. Вработените со години правеле грешки и тие им преминале во пракса. Затаи претресот на лицата, отворани се повеќе врати во исто време, нарушена е безбедноста на институцијата.

Внатре кога се случил настанот брзо се реагирало. Помеѓу првиот и вториот настан дел од раководството на затворската полиција по вертикала не презел одредени чекори за да се превенира случувањето на втор настан. Требало да се затворат сите шеталишта, да се повлечат сите групи во соба, да се свика итен состанок во дежурната канцеларија“, истакна Котевски.

Екс-премиерот во бегство, Никола Груевски порача дека ќе бил ликвидиран доколку бил во затворот во Шутка. Сепак, директорот Котевски гарантира безбедност.

„Да, апсолутно ќе беше безбеден Никола Груевски, бегалецот од правдата. Ако дојде и ако овде треба да одлежува затворска казна, гарантираме дека нема да има негова ликвидација. И од кого би бил ликвидиран? Еве овде беше и Ангеле Зафировски, познат како Бате Геле, кој издржуваше затворска казна, и ништо не му се случи“, додаде Котевски.