КОСТАДИНОВСКА – СТОЈЧЕВСКА ПОДНЕСЕ ПРЕТСТАВКА ПРОТИВ ГАШИ ЗА ОБРАЌАЊЕТО НА АЛБАНСКИ ЈАЗИК

0
118

Пратеничката на СДСМ и министерка за култура во заминување Бисера Костадиновска-Стојчевска соопшти дека веќе поднела претставка до Секторот за инспекција при Министерството за култура против новиот претседател на Собранието Африм Гаши поради тоа што заклетвата прво требал да ја прочита на македонски, а потоа и на албански јазик.

-Законот за употребата на македонскиот јазик е резултат на нашите заложби и политики за афирмација и правилна употреба на македонскиот јазик. Не може и не смее да се премолчи скандалозно дадената свечена заклетва, од, сега првиот човек на македонското Собрание. Затоа веќе поднесов претставка до Секторот за инспекција при Министерство за култура и понатаму ќе ги користам сите механизми кои се во моментов на располагање за заштита и начинот на употреба на македонскиот јазик.

Очекував дека и сегашната претседателка на државата Сиљановска-Давкова со која тогаш во улога на пратеник заедно го доусовршувавме текстот на Законот за употреба на македонскиот јазик ќе реагира на ваквото однесување и дека најостро ќе го осуди чинот на недавање свечена заклетва на првиот официјален јазик во државата, изјавила Костадиновска-Стојчевска за „Слободен печат“.

Костадиновска-Стојчевска вчера реагираше и на Фејсбук и порача дека новиот претседател го прекршил духот на мултиетничноста на државата, но и духот на Уставот и на Законот за употреба на македонскиот јазик.

Истото го стори и претседавачката на конститутивна седница на Собранието, пратеничката Мерита Колчи-Коџаџику. ВМРО-ДПМНЕ и ЗНАМ од теснокоалициски и теснопартиски причини немаа ни капацитет, ни причина, ни порив да помислат спротивно на ваквиот антимакедонски чин. Зошто е скандалозно свечената заклетва да се дава прво на албански, а потоа на македонски јазик? Затоа што македонскиот јазик е првиот официјален јазик на Северна Македонија, а потоа следат другите, не помалку важни јазици, но утврдени со Устав согласно процентуалната застапеност на граѓаните кои го зборуваат.

Јазикот не е и не може да биде личен или етнички механизам за политичко поентирање. Јазикот е средство за службена и друг тип комуникација. Претседател на Собрание може да биде и етнички Албанец, и етнички Македонец и кој било друг пратеник за кој владејачките партии ќе се договорат, но прв официјален јазик во Северна Македонија е македонскиот јазик, посочува Костадиновска-Стојчевска во објавата на Фејсбук.Таа потенцира дека единствен официјален јазик за меѓународна употреба е македонскиот јазик и оти е сигурна дека вчерашната конститутивна седница имала и силен меѓународен одек.