КОВАЧЕВСКИ : ОСТВАРИВМЕ ИСТОРИСКИ РАСТ НА МИНИМАЛНАТА ПЛАТА И ПЕНЗИИ ВО ПРВИТЕ 100 ДЕНА

0
147

Премиерот Димитар Ковачевски во своето експозе по повод првите 100 дена од работата на Владата истакна дека уште во првите 50 дена, меѓу другите важни достигнувања беа направени два историски чекори.

„Во првите три недели од работата на Владата го остваривме ветувањето за зголемување на минималната плата на 18.000 денари. Директно го подобривме животниот стандард на граѓаните, на работниците. Во исклучително кризна година, година на европски и светски кризи, ефикасно и посветено постигнавме решение кое значи поддршката на граѓаните и економски раст и развој. Низ дијалог како вистински и единствен начин за изнаоѓање одржливи решенија, оваа Влада направи клучен чекор во вистинско време и покажа разбирање и за работниците и за работодавачите. Околу 160.000 граѓани сега добиваат најмалку 18.000 денари“, нагласи премиерот Ковачевски и додаде дека Владата останува посветена на политиките за раст на просечната плата и со силен интензитет да ја помага економијата.

Во првите 100 дена, потенцираше премиерот, Владата преку одговорна и посветена работа на сите чинители вклучени во економско-социјалниот дијалог обезбеди и континуиран раст на пензиите, а со тоа и на животниот стандард и квалитетот на живот на пензионерите.