КОВАЧЕВСКИ : НИКОЈ НЕМА ДА БИДЕ ОСТАВЕН САМ ВО ОВАА КРИЗА, СО НОВИОТ ПАКЕТ НА ВЛАДИНИ МЕРКИ КОМПАНИИТЕ ШТО ПРОИЗВЕДУВААТ ОСНОВНО ПРЕХРАНБЕНИ ПРОДУКТИ И ЈАВНИТЕ ПРЕТПРИЈАТИЈА ЌЕ ИМААТ ПОЕФТИНА СТРУЈА А ЦЕНИТЕ НА ОСНОВНИТЕ ПРЕХРАНБЕНИ ПРОДУКТИ ЌЕ СЕ НАМАЛАТ ЗА 10 ОТСТО, СУБВЕНЦИОНИРАЊЕ СО 80% ЗА НАД 600.000 ДОМАЌИНСТВА И 72.000 МАЛИ ПОТРОШУВАЧКИ ФИРМИ

0
587
Владата предводена од претседателот на СДСМ и Димитар Ковачевски, во услови на најголемата светска економска и енергетска криза продолжува со грижата за граѓаните и компаниите.
Со новиот пакет мерки им се овозможува на компаниите што произведуваат основни прехранбени производи, основните и средни јавни училишта, јавните претпријатија за водоснабдување и одведување на отпадни води да имаат поевтина струја.
Со одлуката се опфатени компаниите што произведуваат основни прехранбени производи во кои спаѓаат производителите на масло за јадење, леб и пекарски производи, брашно, млеко и млечни производи, месната и живинарската индустрија.
Ова ќе влијае врз стабилизирање и намалување на цените на финалните производи кои се произведуваат и се продаваат од овие компании. Се очекува мерките да доведат до намалување на цените на основните прехранбени производи за најмалку 10 отсто.
Истовремено струјата ќе продолжи да се субвенционира со 80% за над 600.000 домаќинства и 72.000 мали потрошувачи фирми.
Владата предводена ид СДСМ од почетокот на годината за антикризни мерки за граѓаните и за компаниите намени 750 милиони евра, односно околу пет отсто од БДП, што е најмногу како процент споредено со земјите од Западен Балкан.
Со СДСМ никој нема да биде оставен сам во кризата.