КОВАЧЕВСКИ : НЕ СТАНА ДА, ПРИФАЌАЊЕТО УСТАВНИ ИЗМЕНИ ОД МИЦКОСКИ Е ЗА ПОЗДРАВУВАЊЕ

0
530
Сега имаме нов момент на политичката сцена во земјата и нова реторика, целосно различна од она што досега го слушавме, НЕ стана ДА, прифаќањето на уставните измени од страна на Мицкоски и промената на ставот е за доброто на државата и го поздравувам, рече претседателот на СДСМ, Димитар Ковачевски денеска на трибина „Разултати што прават разлика“ во Кавадарци.
-СДСМ го предводи концептот за европска Македонија и работи за остварување на уште една стратешка национална и државна цел поставена уште од независноста: членство во ЕУ до 2030 година. Имаме историска шанса и силна поддршка од нашите стратешки партнери ЕУ и САД и сега време за последниот чекор, да го продолжиме европскиот пат.  Понудивме рака и на опозицијата за дијалог и шанса и тие да се приклучат. И сега имаме нов момент на политичката сцена во земјата и нова реторика, целосно различна од она што го слушавме во изминатата година, рече Ковачевски.
На последната средба, Христијан Мицкоски прифати уставни измени и тоа јавно го кажа на прес конференција и го повтори потоа во изјава наредниот ден.  Прифаќањето на уставните измени им дојде некако како шок во ВМОР-ДПМНЕ, можеби затоа што се случи нагло. Имам разбирање за тоа, кажа Ковачевски.
Една година гледавме протести, молотови коктели врз собранието, обвинувања за бугаризација, асимилација, го палеа договорот во Собранието, свиреа со вувузели. Цела година слушавме изјави како се на браникот, се потпишуваа нотарски изјави на пратениците дека нема да поддржат уставни измени, маички со НЕ носеа.  Во Собранието не можеше да се слушне ниту мојот глас ниту гласот на пратениците. Но јас бев убеден дека вистинскиот глас ќе го слушнат и ќе се приклучат на праведната цел.  Затоа што праведна цел е да обезбедиме  европска иднина за нашите сегашни и идни генерации, рече Ковачевски.
И сега одеднаш, со една изјава, на прес конференција се тоа не важи. Одеднаш не е проблем делови од бугарскиот народ да влезат во Уставот. Со една изјава прифатливи се уставните измени, прифатено е учество во Влада со СДСМ и други партии. НЕ стана ДА. Затоа што ДА е секогаш посилно од НЕ, додаде тој.
-Имам јас многу лични моменти во ова. Цело време бев обивнуван за бугаризација и асимилација и се тоа падна во вода. Но подготвен сум да поминам преку тоа, за доброто на земјата. Знаеме ние дека опозицијата и во други прилики менувала став. Овој пат, промената е за добро на државата. И затоа го поздравувам, рече претседателот на СДСМ, Димитар Ковачевски, на трибината „Резултати што прават разлика“ во Кавадарци.