КОВАЧЕВСКИ И ПРЕМИЕРИТЕ НА ЗЕМЈИТЕ ОД ЈИЕ ЧЛЕНКИ НА НАТОНА СОСТАНОК ВО СОФИЈА

0
263

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Димитар Ковачевски го започна учеството на Состанокот на шефови на влади на земјите од Југоисточна Европа членки на НАТО.

Во фокусот на состанокот, чиј организатор и домаќин е претседателот на Владата на Република Бугарија Кирил Петков, се предизвиците за регионалната безбедност во контекст на руската воена инвазија на Украина.

Премиерите на Република Северна Македонија Димитар Ковачевски, на Република Бугарија Кирил Петков, на Република Романија Николае Чука и на Република Црна Гора Здравко Кривокапиќ ќе разговараат за координација на заедничките безбедносни стратегии наспроти ризиците и заканите од војната во Украина и за зајакнување на регионалната соработка во земјите од Југоисточна Европа.

На маргините на состанокот премиерот Ковачевски ќе оствари и билатерални средби со премиерите од регионот.