КОВАЧЕВСКИ : ЗА НЕДЕЛА ДВЕ ВЛАДАТА ЌЕ ИМА РЕШЕНИЕ ЗА ВИСОКИТЕ ФУНКЦИОНЕРСКИ ПЛАТИ

0
438

Носење на решение кое го прекршува системот за плати, во јавниот сектор, ќе значи веднаш реакција. Вчера е отворена дискусија како треба да изгледа моделот. Министрите ќе работат за да дојдат до решение – се сака да се постигне усогласување на платата на поприфатливо ниво, а истовремено да биде издржливо. Во наредните недела или две, ќе излезат со решение кое ќе биде на седница на Влада, па после тоа испратено во Собрание, изјави премиерот Димитар Ковачевски, одговарајќи на новинарско прашање.

Вицепремиерите и министрите вчера на владина седница не донесоа конечна одлука како да ги намалат функционерските плати, а Ковачевски, не присуствуваше на седница поради настан во Тирана. Тој најави дека за недела-две ќе има решение, без да споменува можни коефициенти и бројки.

Од 21 март со одлука на Уставниот суд пратениците, судиите, обвинителите, избраните и именуваните функционери, градоначалниците, директорите на разни фондови, агенции и државни фирми имаат зголемена плата и до 78 отсто.Оваа одлука предизвика жестоки реакции во јавноста, а Владата најави дека во најскоро време ќе се најде начин да се намалат зголемените плати.