КОВАЧЕВСКИ ЗА ЗАЕВ : НЕ НАУЧИ ШТО Е ЛИДЕРСТВО, ШТО Е ПАРТИСКО ДРУГАРСТВО И ШТО ВИСТИНСКИ ЗНАЧИ ДА СЕ БИДЕ ДЕМОКРАТ И ПРОГРЕСИВЕН ПОЛИТИЧАР

0
962

Сакам да ви се заблагодарам на сите што гласавте за нов лидер на партијата. Сакам да им се заблагодарам на сите членови на СДСМ што гласале за мене и што ми дадоа подршка.

Искрено им честитам на моите против кандидати, партиските другари Форсина Ременски и Јован Деспотовски за учеството во овој фер натпревар. Тие со своите програми и настапи ја збогатија демократијата во СДСМ и во општеството но и дадоа извонрдни предлози кои ќе бидат дел од реформите во партијата. Фросина и Јован ви благодарам. – порача вчера на прес-конференција Димитар Ковачевски, новоизбраниот претседател на СДСМ.

Вечерва СДСМ е победник. Вечерва СДСМ одржа уште една лекција од демократијата. Вечерва може сите да славиме за успешните избори, но од утре мора да ги засукаме ракавите и да се фатиме за работа. Наша е одговорноста за се што ќе се случува со партијата, но и во државата во годините што следат. Секогаш кога СДСМ е силен и има јасна агенда која одлучно се спроведува, државата оди напред. Затоа ни треба силен и обединет СДСМ кој има јасни цели и енергија за нивно спроведување. Ние сме столб на прогресивниот дел од општеството и граѓаните со право очекуваат од нас да работиме заедно, одговорно и посветено.

Дозволете ми да му се заблагодарам на досегшаниот претседател на СДСМ Зоран Заев.

Сакам да му се заблагодарам не само што тој во својот мандат оствари многу значајни победи за СДСМ, туку и за тоа што со неговата храброст за решавање на проблемите и чуство за одговорност сите на мотивираше и инспирираше. Зоран Заев го консолидираше СДСМ во многу тешки услови. Заедно со граѓаните го сруши режимот на Груевски, ги врати слободата и демократијата, воспостави едно општество за сите ја внесе државата во НАТО и ја донесе пред портите на преговори со ЕУ. Зоран Заев не научи што е лидерство, што е партиско другарство и што вистински значи да се биде демократ и прогресивен политичар. Тој ни остава аманет да го продолжиме патот на демократсиот развој и грижа за сите. Ние од тој пат нема да отстапиме.

Му благодарам и на моето семјство за подршката и на мојот тим кој ми помагаше во изборната кампања.

Мојата програма Заедно, Одговорно и Посветено подразбира да работиме со здружени сили и секој најодговорно да им се посвети на задачите кои му се доверени. Вечерва завршуваме со ветувања, од утре почнуваме со реализација. Не чека напорна работа ако сакаме СДСМ да биде таков каков што сите го посакуваме, силен и обединет. Многу работа за да ја вратиме довербата на граѓаните и членството. Многу работа и посветеност за нашата земја да биде водена уште долго според принципите и вредностите на социјалдемократијата.

Сите што се подготвени на посветено, чесно работење во интерес на сите граѓани ги сметам за дел од мојот тим. Лично сметам на трудот, енергијата и квалитетите на секој социјалдемократ, секој прогресивен граѓанин и секој кој сака искрено да помогне и да се вложи во успехот на нашата политика и нашата држава.

Ви посакувам добро здравје на сите и уште еднаш благодарност за тоа што овој ден го направивте да биде величествен за мене и за Социјајдемократскиот сојуз на Македонија, рече Ковачевски.