КОВАЧЕВСКИ: ЗА ДА ИМ ПОМОГНЕМЕ НА ГРАЃАНИТЕ ДА ПЛАЌААТ 80% ПОЕФТИНА СТРУЈА ОД РЕАЛНАТА ЦЕНА НА БЕРЗАТА, ЕСМ СЕ ОТКАЖА ОД 400 МИЛИОНИ ЕВРА, ОД КОИ 200 МИЛИОНИ ЕВРА ЗАГУБЕНА ДОБИВКА И 200 МИЛИОНИ ГЕНЕРИРАН ДОЛГ

0
174

– Можевме според закон да продадеме 40% од произведената струја на слободен пазар по берзантски цени и со тоа наместо да одиме во долгови од 200 милиони евра ќе имавме добивка од 200 милиони евра, но ние ја продадовме целата струја на ЕВН хоум, за граѓаните да плаќаат 80% поефтина струја од онаа на берза.

Шефот на ЕСМ, Васко Ковачевски на Канал 77.