КОВАЧЕВСКИ : ВМРО-ДПМНЕ СЕГА Е СПРЕМНО ДА РАЗГОВАРА ЗА УСТАВНИТЕ ИЗМЕНИ – СИТЕ ПАРТИИ ДА УЧЕСТВУВААТ ВО ПРОЦЕСОТ

0
407

Уставните измени се прашања на процедура и штом се обезбеди поддршка од страна на сите, тогаш треба да започне таа процедура во која ќе учествуваат сите политички партии, експерти по уставно право и Министерството за правда и низ една дискусија да се дојде до целта, односно Устав кој ќе соодветствува на најголемото мнозинство кое е застапено во парламентот, истакна денеска премиерот Димитар Ковачевски.

Прашан за неговиот став за предлогот на неколку политички партии од албанскиот блок, односоно дали е прифатливо да се укине формулацијата 20 проценти од Уставот што, според нив, ќе било и услов за усвојување на уставните измени, Ковачевски рече дека добро е што се разговара за уставните измени, и добро е што веќе нема политичка партија која се противи на спроведувањето на уставните узмени.

НА ПОЧЕТОКОТ ЗНАЕТЕ ДЕКА ИМАШЕ ПОЛИТИЧКИ ПАРТИИ, ОСОБЕНО ВМРО-ДПМНЕ КОЈ ПО НИКОЈА ЦЕНА НЕ САКАШЕ ДА РАЗГОВАРА, МЕЃУТОА СЕГА ИМААТ СТАВ ВО КОЈ ШТО Е РАЗЛИЧЕН И ВЕЛАТ „ДА“ МОЖЕ ДА СЕ РАГОВАРА СО ОДРЕДЕНИ УСЛОВИ, ИСТО КАКО И ДРУГИТЕ ПОЛИТИЧКИ ПАРТИИ КОИ ИМААТ ИСТО СВОЕ ГЛЕДАЊЕ НА УСТАВНИТЕ ИЗМЕНИ, ИСТАКНА КОВАЧЕВСКИ НА ПРЕС-КОНФЕРЕНЦИЈАТА НА КОЈА ГИ ПРЕЗЕНТИРАШЕ МЕРКИТЕ ЗА ПОДДРШКА НА СТОПАНСТВОТО И ГРАЃАНИТЕ.

Потенцираше дека на сите треба приоритет да им биде продолжување на патот до Европската Унија и тоа да биде приоритетот и за ова прашање, зошто почнуваат уставните измени, а тоа е, како што рече, што побргу затворање на скрининг фазата на преговотите и отворање на прговарачките поглавје.