Клиентилизмот на Грујо кај и да ќе рокне, на повидок грчко сценарио во Македонија : Надворешниот бруто-долг на државата изнесува 6,185 милијарди евра!

0
775
Photo taken on April 29, 2010 in Paris shows 100 euro and 100 dollar bills. The dollar fell against the euro in volatile trade yesterday, as the market lurched amid the latest moves to ease Europe's debt crisis and showed little reaction to a Federal Reserve decision to keep rates unchanged. AFP PHOTO / THOMAS COEX
Photo taken on April 29, 2010 in Paris shows 100 euro and 100 dollar bills. The dollar fell against the euro in volatile trade yesterday, as the market lurched amid the latest moves to ease Europe's debt crisis and showed little reaction to a Federal Reserve decision to keep rates unchanged. AFP PHOTO / THOMAS COEX
Photo taken on April 29, 2010 in Paris shows 100 euro and 100 dollar bills. The dollar fell against the euro in volatile trade yesterday, as the market lurched amid the latest moves to ease Europe’s debt crisis and showed little reaction to a Federal Reserve decision to keep rates unchanged. AFP PHOTO / THOMAS COEX

Надворешниот бруто-долг на државата изнесува 6,185 милијарди евра, покажуваат најновите податоци на Народна банка.

Надворешниот бруто-долг на државата во последниот квартал од 2014 година изнесувал 5,954 милијарди евра и во споредба со првиот квартал од 2015 година имаме зголемување на долгот од 230.800.000 евра.

Во овој долг се вбројуваат долговите на државата, кои се најголеми и изнесуваат 2,020 милијарди евра, а потоа следуваат долговите на централната банка, депозитните институции и на други сектори.

Извор : Мета