КАЗНИТЕ ЌЕ СТИГААТ ВО ПЛИК, А ВО НИВ И ФОТОГРАФИЈА – НАСКОРО АКО СТЕ ЗГРЕШИЛЕ ВО СООБРАЌАЈОТ, А ВЕ ФАТИЛА КАМЕРА ВИ НЕМА БЕГАЊЕ ОД КАЗНА!

0
491
Новите камери кои се инсталирани на повеќе локации низ Скопје се поставуваат во рамките на проектот „Безбеден град”.На прашањата дали се планира воведување на казни за брзо возење, поминување на црвено светло и слични сообраќајни прекршоци кои се регистрирани од овие камери, од Министерството велат дека тие сè уште се поставуваат и дека откако сите предвидени ќе бидат поставени, ќе се користат за документирање на сообраќајни прекршоци.
За ова неoдамна зборуваше и поранешниот министер Спасовски:

– Во овој момент го имаме само во Скопје, Куманово и Тетово, а во тек е процес на надграба на целиот овој систем. Надградбата ќе ги вклучи и автопатиштата низ државата и овие три градови и тука ќе се вклучи, секако, и електронското утврдување на собраќајните прекршоци. Идејата е да се прошири, пред се, во големите градови кадешто имаме поголема фреквенција на луѓе. Штип е е еден од тие градови, иако мораме да кажеме дека Истокот, подрачјето на Штип е мирно, стабилно, меѓутоа секаде кадешто имаме видео надзор имаме подобрување на безбедносната состојба, но ни помага и во откривачката дејност на јавната безбедност, рече минатата година поранешниот министер за внатрешни Оливер Спасовски во одговор на новинарското прашање.