КАЕВСКИ : ЕКОНОМСКИТЕ ПОЛИТИКИ НА СДСМ ДАВААТ РЕЗУЛТАТ, ПАЃА ИНФЛАЦИЈАТА, ММФ ГИ ПОДОБРИ ПРОЕКЦИИТЕ

0
378

Прес-конференција, Дарко Каевски, пратеник и портпарол на СДСМ

Почитувани граѓани, почитувани медиуми,

Успешните економски политики на Владата предводена од СДСМ даваат резултати, економијата е отпорна во време на глобална криза.

Мерките за намалување и замрзнување на цените на основните прехранбени продукти со ‘гарантирана’, директно влијаеа за заштита на стандардот на народот но и за намалување на инфлацијата.

Потврда за тоа е намалувањето на инфлацијата на досега најниски 6.6%.

Со одлуката за допрецизирање на повластената стапка на ДДВ од 5% за најголем дел од основните прехранбени производи, создадовме солидна основа за уште да се намали инфлацијата и до 5 отсто до крајот на годината.

Не само преку повластените даночни стапки од 5%, стандардот на граѓаните дополнително системски ќе го заштитиме и унапредиме со Законот за нефер трговски практики.

Иако е глобална криза македонската економија расте и тој раст ќе продолжи.

Потврда за добрите економски мерки стигна и релевантна меѓународна финансиска институција.

ММФ ги подобри проекциите за македонската економија и предвидува стапка на раст од 2,5% годинава и 3,2% за 2024 година.

Проекциите на ММФ се дека растот на БДП во земјава ќе биде поголем од оној на Србија, Бугарија Словенија, како и за 1,8 проценти повисок во однос на просекот на ЕУ.

Македонија го задржа и кредитниот рејтинг „ББ+“ со стабилен изглед, потврдено во најновиот извештај на Агенцијата за кредитен рејтинг „Фич“.

Постојаниот раст на платите во сите сектори, како и растот на пензиите очекувано е дополнително да влијае позитивно и на економскиот раст.

СДСМ, како одговорна партија продолжува со грижа за сите граѓани и заштита на животниот стандард, како и со мерки и чекори за поттикнување на економскиот раст.