ИНТЕРЕСНО : Се бараат четворица кандидати за три месеци живот во мало италијанско село, сите трошоци платени и месечна плата од 900 евра

0
1498

Аирбнб е во потрага по четворица кандидати кои ќе живеат во селото Гротоле во Италијанскиот дел кај Базилика и тоа три месеци. Од кандидатите се очекува да се вклопат во локалните активности и да помогнат да се оживее ова мало и убаво село.

Како и многу други места во Италија, Гротоле исто така останува без жители поради животот во градовите. Од селото се отселиле толку многу луѓе така што останале само 300, додека околу 600 куќи се празни.

На избраните кандидати ќе им бидат платени сите трошоци за животот во село, но ќе бидат одговорни да помагаат на локалната непрофитна организација. За возврат ќе добијаат бесплатен смештај, околу 900 евра месечно трошоци, во прилика да пронајдат курс и јазик или готвење. Крајниот рок за аплицирање е 17-ти фебруар, додека почетокот каде што може да го направите ОВДЕ. Почетокот на престојот во ова мало италијанско село е најавен и ќе започне ова лето.

  • Нашиот сон е да го направиме историскиот центар на Гротоле повторно населен. За 10 години би сакале да видиме многу луѓе од различни култури, совршено интегрирани во локалната заедница – изјавил Силвио Донадио, основач на организацијата која стои позади проектот.

Што можете да очекувате најдобро, опишал во следниот пост еден од локалните пчелари.

  • Луѓето кои доаѓаат од големите градови ќе пронајдат старо село опкружено со шуми и ливади. Ќе ги охрабриме да го остават позади себе стариот живот и да се поврзат со нашиот начин на живеење.

А која е улогата на Airbnb во се ова?!

  • Сакаме да помогнеме да се сочува таа заедница за генерациите кои доаѓаат – изјавил основачот Airnbnb Џо Гебиа.

Градови и села во Италија кои изумираат на многу начини се обидуваат да избегнат потполно изумирање. Некои од тамошните жители дури и нудат празни куќи кои се продаваат за едно евро кои се наоѓаат на локации над Сицилија.

Други, во кои спаѓаат  Риаче и Акваформоза во Калабрија веќе населија имигранти и бегалци. А тука се и напуштени села кои се дел од експериментот од моделот познат како “широк хотел” во кој целото место се претвора во огромен комплекс за туристи.

Најпознат пример е Санто Стефано ди Сесанио, село на планина во режија на Абручо, кое бизнисменот, Даниел Килгрен од обичен вид на хотел го претворил во шведско – италијански хотел.