ИНТЕРВЈУ со Д-р.Мехмедовиќ: Вирусните мутации на ковид 19 поагресивно ги напаѓаат младите и здрави лица

0
553

Трет бран на вирусот има разлика во клиничкиот аспект на болеста споредено со периодот ноември-декември 2020 година. Една од основните разлики е значително полошата лабораториска слика на пациентите, кои имаат значително покачени биохемиски маркери за инфекција. Другата загрижувачка констатација е дека е се поголема бројката на млади кои заболуваат во старосната група од 30 до 50 години, а некои од нив развиваат тешка или критична форма на болеста, вели во интервјуто за „Локално“, доктор Злате Мехмедовиќ од Клиниката за пулмологија кој активно е вклучен во работата на ковид-центрите.

По прележаниот вирус, ковид симптоми може да бидат присутни и повеќе од 6 месеци, објаснува Мехмедовиќ додавајќи дека најчести несакани последици се замор, глабоволка, недостаток на воздух.

-Медицината се уште се обидува да открие зошто се јавуваат овие долготрајни ковид симптоми и дали одредени луѓе се поподложни на тоа. Пациентите кои биле на интензивно лекување поради ковид се најпогодени, многу од нив несакани ефекти дури и 12 месеци по прележување на болеста. Но долготрајните ковид симптоми се присутни и кај голем број на луѓе кои поминале со релативно лесна форма на болеста, вели пулмологот.

За докторот кој е во првите борбени редови во справувањето со пандемијата, вакцината и превентивните мерки се единствениот лек и спас од оваа криза.

Дел сте од лекарскиот тим кој лекува пациенти заболени од ковид 19. Дали може да ни објасните како изгледа една рентген снимка на белите дробови кога болеста прогресира и каква е состојбата на пациентите кои се тешко болни од ковид 19?

-Во изминатиот период како дијагностички стандард во ковид центрите на интерните клиники се користи компјутерската томографија . Со помош на оваа радиолошка метода се добива многу попрецизна диференцијација на стадиумот на болеста споредено со класичната рентгенграфија. Кај они кои имаат лесна клиничка слика пропратена со симптоми како температура, кашлица, омалаксаност честопати може да се забележат заматувања од типот на млечно стакло кои не зафаќаат повеќе од 10% од вкупната белодробна површина. Кај пациентите со тешка или критична форма на болеста сериозно се засегнати белите дробови и тогаш покрај заматеноста на одредени делови присутни се и други знаци како консолидација, а во поодминатите фази и фиброза на паренхимот(зафатеноста на белодробното ткиво може тогаш може да достигне и над 90%). Тоа сериозно ја нарушува размената на гасови, се карактеризира со

пад на сатурацијата со кислород, затоа на пациентите кои имаат ковид пнеумонија(воспаление на белите дробови како резултатат на инфекција со коронавирусот) им е неопходна кислородна подршка. Користењето на маска со систем за висок проток на кислород го зголемува процентот на кислородот во крвта, а оптималното ниво на сатурација е над 95%. Доколку сатурацијата се намали под 93% индицирано е внимателно медицинско следење на пациентот со цел да се утврди дали е потребна негова хоспитализација.

Целото интервју ќе може да го прочитате на порталот ЛОКАЛНО, ОВДЕ