ИНСТАГРАМ ЈА ТЕСТИРА НОВАТА ФУНКЦИЈА ,,FLIPSIDE”

0
299

Социјалната мрежа Instagram тестира нова функција наречена Flipside, која им овозможува на корисниците да создадат приватен дел од својот профил за да споделуваат лична содржина исклучиво со избрани пријатели.

Flipside е карактеристика слична на концептот на Finsta, каде што корисниците одржуваат посебен, поприватен дел од нивниот профил од нивниот главен, јавен профил. Новата функција им овозможува на корисниците лесно да креираат приватен простор, кој ќе биде достапен само за нивните блиски или избрани пријатели. На пример, корисниците ќе можат да имаат различна фотографија на профилот, име и биографија за „приватната страна“ и ќе можат да контролираат кој ја гледа нивната содржина на Flipside. Има и опција за „почеток одново“ и за „отстранување на сите корисници“.

За да пристапите до нечиј Flipside, допрете го копчето или повлечете надолу на главниот профил. Ова создава посебен простор каде што корисниците можат поселективно да споделуваат содржина.

Целта на Flipside е да им понуди на корисниците можност да имаат приспособлив профил одвоен од јавниот. Корисниците ќе имаат контрола врз тоа кој може да ја види нивната содржина на Flipside, а функцијата во суштина е дизајнирана да понуди поприватно искуство за корисниците и нивните блиски пријатели.

Во ноември Instagram ја прошири својата функција Close Friends дозволувајќи им на корисниците да споделуваат приватни приказни во главниот фид. Се чини дека Flipside го продолжува овој концепт понатаму со создавање посебен дел на профилот на корисникот за овие одбрани објави, потенцијално нудејќи поорганизирано и поприватно искуство за споделување.

Новата функција сè уште е во фаза на тестирање, така што Instagram допрва треба да потврди официјален датум за лансирање, но корисниците нема долго да чекаат.