ИЛОН МАСК НА Х ЌЕ ДОЗВОЛИ ШИРЕЊЕ НА ПОРНОГРАФИЈА

0
108

Платформата X, порано позната како Twitter, ги ажурираше своите упатства за да им овозможи на корисниците „да споделат консензуално креирана и дистрибуирана голотија и сексуално однесување на возрасните“, се додека таквата содржина е означена и не е на истакната позиција како што е слика на профил или банер.

Упатствата се конкретно објаснети во објавата за нарачка @Safety на платформата X.

Во минатото X ili Twitter конкретно не забрануваа порнографски содржини. Платформата дури стана место каде некои креатори на NSFW заработија пари, по лансирањето на услугата Twitter Blue (сега X Premium).

Содржините на NSFW (не безбедни за работа) би можеле да станат уште една форма на приход за X, кој се бори со падот на продажбата на рекламниот простор откако Илон Маск ја купи компанијата.

X ќе бара од корисниците кои редовно објавуваат содржини од NSFW да ги приспособат своите поставки и да ги означат фотографиите и видеата како „чувствителни содржини“.

Новите правила на платформата важат за сите содржини за возрасни, вклучително и генерирана со вештачка интелигенција, фотографска или анимирана содржина. Стандардно, корисниците кои се помлади од 18 години или немаат внесено датум на раѓање не можат да гледаат материјал од NSFW.