ЗНАМЕТО НА ШВЕДСКА КРЕНАТО ПРЕД СЕДИШТЕТО НА НАТО

0
139

-Шведска се врати дома, рече Кристерсон, пренесе шведскиот јавен сервис SVT.

Шведска поднесе барање за членство во НАТО во мај 2022 година, а нејзиниот влез во Алијансата беше блокиран од Унгарија поради критиките на Стокхолм за владеењето на правото во земјата.Унгарскиот парламент на крајот на февруари го ратификуваше шведското барање за членство во НАТО, а на 5 март законот беше потпишан од унгарскиот претседател.Пред тоа, Кристерсон ја посети Будимпешта кога беше потпишан договор за купување на четири шведски ловци од Унгарија.