ЗНАМЕТО КОЕ ШТО ОРДАТА НА ГРУЈО ГО ГАЗЕШЕ НА ИЛИНДЕН ВО КРУШЕВО И ГО КРСТИ ВЕНТИЛАТОР ПРОГЛАСЕНО ЗА НАЈУБАВО ЗНАМЕ ВО СВЕТОТ!

0
2976

makedonskoto-zname-najubavo-na-svetot-229208

Македонското знаме освои најмногу гласови во конкуренција на 64 национални обележја, во финалето победувајќи го британското знаме.

Македонското знаме освои најмногу гласови во изборот за најубаво знаме во светот што го спроведе канадскиот весник „Прованс“.

Во трката учествуваа националните обележја на 64 земји, а македонското знаме во финалето го победи британското знаме.

Ова знаме е создадено во 1995 година по потпишувањето на спогодбата со Грција, како замена за симболот на шеснаесеткракото сонце. А како најголема заслуга имаше тогашниот а сега покоен прв претседател на независна Република Македонија Киро Глигоров, кој што копитата на Грујо го плукаа и го викаа грчки предавник и шпиун.