Знаете ли зошто копчињата „Ј“ и „Ф“ на тастатурите се испакнати?

0
1269

Дали некогаш сте се запрашале зошто кошчињата за буквите Ф и Ј на тастатурите имаал мало испакнување?

Решението е многу едноставно. Испакнувањата на овие копчиња всушност се од помош за корисниците, за да полесно знаат како да ги позиционираат прстите на тастатурата.

Доколку показалецот на левата рака го ставите на Ф, а оној од десната на Ј, тогаш останатите прсти можете да ги позиционирате на Д, С, А, односно на К, Л, Ч, додека палците на „спејс“.

Сето тоа е за полесно користење на тастатурата, односно помага за да пишувате полесно, без да мора да гледате во тастатурата. Исакнувањето го измислила и патентирала Џуни И. Ботич, а тоа го направила за да ја подобри брзината и точноста кај корисниците на тастатурата.