Заменик министерот за информатичко општество Александар Кирацов им направил дијагноза на режимските лудаци во колумна за Дневник : Имунолошкиот систем на ВМРО-ДПМНЕ

0
628

Kога во една иста реченица се спомнуваат владејачката ВМРО-ДПМНЕ и терминот имунитет, асоцијацијата веднаш алудира на аболицијата со која привидно се „имунизира“ буквално сиот криминален контингент во власта, кој истовремено се наоѓа и во партискиот врв на владејачката партија. Но не, овој наслов и овој текст воопшто не се однесуваат на аболицијата затоа што истата е беспредметна и депласирана и како таква за скоро ќе биде повлечена.

Содржина која следува не се однесува на минатото, туку на иднината на една партија која после долгогодишната резигнација кон сопствената „болест“ т.е. криминал, корупција и дејствија кои сведочат за злосторство врз македонските граѓани, за скоро време ќе биде исправена пред можеби најголемиот предизвик – длабоко во себе да го пронајде и разбуди својот имунолошки систем и конечно да го започне процесот на свое организациско заздравување.

Пред овој предизвик, несомнено, ќе биде исправена ВМРО- ДПМНЕ, а дали и колку ќе успее – зависи само од силата на поединците во истата, кои се досега неконтаминирани од влијанието на криминалната врхушка и ги претставуваат основните имунолошки антитела.

Имунитет во општоприфатена смисла претставува способност на организмот да дава отпор на болести преку идентификација и уништување на туѓи супстанци или организми. Секој организам, па и човечкиот има способност и е кодиран сам да се бори и да ги отстранува внатрешните болести или страните тела.

Извесна организација содржана од повеќе луѓе и ставена во контекст на еден организам кој беспрекорно функционира и извршува одредена мисија, во поглед на интероганизациските „болести“ и страни тела, реагира на ист начин како и човечкиот организам – ревносно борејќи се против истите.

Дали ќе успее да се избори зависи од два фактора: силата на „туѓите тела и болести“ и внатрешната моќ на организацијата (организмот), т.е. соодносот помеѓу нив.

ВМРО-ДПМНЕ е една од двете најголеми политички партии во Република Македонија и несомнено како таква, значи во ова општество и претставува еден од општествено-политичките фактори кои ја обликуваат реалноста во нашата држава.

Имајќи предвид дека нашата заедничка и поединечна судбина 10 години била во рацете на оваа партија, се воспоставува дека од исклучително значење за доброто на нашата сегашност и иднина било внатрешното „здравје“ на овој организиран систем, на овој организам, т.е. од голема важност била доминацијата на чесните и искрените, над криминалците и манипулаторите.

Ако се прашувате дали во оваа партија, со оглед на (зло)делата направени во изминатиот период, има чесни и искрени луѓе – одговорот е да. Има, и тоа многу, како и во секоја партија, како во секоја организација, но ако прашувате дали токму тие доминираа над криминалците и манипулаторите во истата, дали ги поразија негативците (дома), одговорот, за жал, е повеќе од јасен – нималку, ич, воопшто не!

Целата колумна може да ја прочитате на следниот линк ОВДЕ