ЗАЕВ ВО ИНТЕРВЈУ ЗА СРПСКИ КУРИР ГИ РАЗБИ И ГИ ДЕМАНТИРА СИТЕ ПРОПАГАНДИ НА КУРТОНИТЕ, МИРКИТЕ И СВИРКИТЕ ОКОЛУ ТЕОРИИТЕ НА ЗАГОВОР ДЕКА ЌЕ СЕ РАСПАДНЕМЕ : НЕ СЕ ПЛАШАМ ОД ГОЛЕМА АЛБАНИЈА БИДЕЈЌИ СЕГА СМЕ ЧЛЕНКА НА НАТО, ЦЕЛ РЕГИОН Е СТАБИЛЕН И НЕМА МРДАЊЕ

0
485

Различни нон пејпери за решавање на косовскиот проблем ме плашат бидејќи не зараснаа сите рани на Балканот. Кога ЕУ закочи со сите нас, штом ќе го забави нашиот процес на интеграција, не мислам само на Северна Македонија, туку и на Србија, Црна Гора, па дури и на БиХ и Албанија, се појавуваат некои нон пејпери, други, радикални идеи . И тие други идеи можат да завршат само со војни, на кој било друг начин“, вели во интервју за Курир Зоран Заев.

На прашањето колку е исплашен од војна, премиерот вели дека се надева дека никогаш нема да има повеќе војни.

„Треба да го прошириме нашиот пат на интеграција затоа што тоа ни дава иднина“, вели тој.

Прашан дали се плаши од „Голема Албанија“, во која се наоѓа дел од Северна Македонија, која отворено се пропагира, премиерот вели.

„Никогаш не можам да кажам „не“ со сигурност, но тоа би било тешко во Северна Македонија бидејќи ние сме членка на НАТО и со секоја закана за нашата територија и интегритет, би се активирал членот 5 од Договорот за НАТО, кој би нè заштитил – сите за еден, еден за сите. Сепак, не можам да кажам конечно „не“ затоа што дефинитивно не знаете до каде некој може да го испровоцира тоа. И затоа решението е секоја земја да влезе во ЕУ. Кога ќе ги достигнеме шенгенските услови, тогаш нема граници“, вели нашиот премиер.

На дополнително прашање, дали ништо не го загрижува бидејќи сме во НАТО, вели.

„И покрај тоа што Северна Македонија е во НАТО, тоа не значи дека не се грижам, никогаш не знаете. Ако нешто е ризично за српскиот народ, јасно е дека е ризик за сите нас, Балканот е мал регион, сите сме поврзани. Кога регионот е стабилен и безбеден, тогаш и Северна Македонија е безбедна и стабилна. И кога регионот е нестабилен и има проблеми, тогаш ние сме исто така нестабилни и имаме проблеми. За нас, сè што е прифатливо за Белград и Приштина е добро, решение што гарантира мир на Балканот, европска интеграција, безбедност и иднина на сите етнички заедници што живеат на таа територија“.

Извор.Курир.рс