ЗАЕВ ВО ИНТЕРВЈУ ЗА МКД : Пораките од граѓаните се јасни, арогантните, недостапните и неуспешните ќе заминат од функциите

0
1202

Во почетокот на јуни премиерот Зоран Заев ќе ја соопшти одлуката кои министри, директори на јавни институции, шефови на подрачни единици…ќе заминат од функциите, но вели дека нема намера да прави нова влада, туку реконструкција, во која до една третина министри може да бидат сменети. „Ако се 26 министри вкупно, тоа значи до осум министри е реконструкција на влада и така ќе продолжиме”, вели Заев во интервју за МКД.мк. Тој очекува позитивен извештај од Европската комисија и почеток на преговори, бидејќи, како што вели, ние испорачавме и завршивме сè и ако Европа не испорача, веројатно ќе ги врати националистичките и радикални структури во целиот регион.

Зошто ги разрешивте сите претседатели на општински разграноци на СДСМ, значи ли тоа дека сите лошо работеле? Што е проблемот со нив?

Јас апелирав, пораката е до сите што се потрудиле да разговараат со нашиот народ, да бидат од помош, затоа што претседателите на нашите општински разграноци се истурени играчи и се сервис на сите граѓани, не само на социјалдемократите и во зависност од нивното работење, се испраќа пораката дали се потрудиле доволно за граѓаните или не го направиле тоа.

Тоа важи и за извршните одбори, кои паѓаат истовремено со паѓањето на претседателите. Им се заблагодарив на сите луѓе, затоа што сите работеле, некои успеале, некои не успеале, а суштината на пораката е тие што победиле, тие што успеале да го задржат задоволството кај граѓаните, да ги мотивираат за излезноста на изборите, можат повторно да се кандидираат на конкурсите што ќе излезат за седум дена.

Го споменавте работењето во врска со излезноста на претседателските избори. Тоа е главната причина за нивното сменување?

Резултатот од изборите е главната причина. Претседателите на општинските организации се оние што се прво одговорни од аспект на СДСМ на микрониво, на ниво на општинска организација.

Но на претседателските избори имавте победа…

Така е. Но ние не можеме да бидеме задоволни од резултатот, од самата излезност, мотивираност. Реков дека тука има и други аргументи, како што се ароганцијата, недостапноста, демонстрацијата на големини, а не рамноправност и еднаквост со граѓаните и обврска за служење на граѓаните. Ние сите постоиме заради нашите граѓани. Политичките партии постојат заради државата и заради народот, нема други причини. Затоа рековме, покрај тоа што ќе се случат промени во извршната власт, ќе се случат промени и во партиските организации и на локално и на централно ниво.

Целото интервју на премиерот Зоран Заев ќе може да го прочитате на овој линк ОВДЕ