ЕУ И ЗАДАДЕ СИЛЕН УДАР НА МЕТА : ЗАБРАНЕТО РЕКЛАМИРАЊЕ ВО ОДНЕСУВАЊЕТО НА ФЕЈСБУК И ИНСТАГРАМ

0
284

Европскиот регулатор трајно го забрани рекламирањето во однесувањето на Фејсбук и Инстаграм, по одлуката на Норвешка, што значи дека оваа практика ќе биде забранета во сите земји на ЕУ и Европската економска зона (ЕЕА).

Европскиот одбор за заштита на податоците (EDPB) му нареди на регулаторот за заштита на податоците во Ирска, каде се наоѓа европското седиште на Мета, трајно да го забрани рекламирањето на компанијата во однесувањето во рок од две недели, се вели во соопштението на EDPB за Ројтерс.

– На 27 октомври ЕДПБ донесе итна обврзувачка одлука за забрана на обработка на лични податоци за рекламирање во однесувањето врз правна основа на договор и легитимен интерес во целата Европска економска област – се наведува во соопштението. Во ваквото рекламирање, компаниите се потпираат на податоци за преференциите на корисниците со цел да ги промовираат своите производи и услуги на насочен начин. Мета се спротивстави на обидите да ја спречи оваа практика, забележува Ројтерс.

Доколку ја прекрши забраната, се соочува со парична казна до четири отсто од глобалниот промет, соопшти норвешкиот регулатор за податоци. Мета вчера потсети дека планира да им понуди на корисниците во ЕУ и ЕЕА можност да се согласат за обработка на податоци и дека во ноември ќе понуди модел на претплата за да се усогласат со барањата на регулаторот.

– Членовите на ЕДПБ со недели знаат за планот и веќе разговаравме со нив за да постигнеме задоволителен исход за сите страни – рече портпаролот на компанијата. – Сегашниот развој неоправдано го игнорира тој темелен и силен регулаторен процес – додаде тој.

Од почетокот на август, Мата во Норвешка се соочува со казни од 1 милион круни (84.380 евра) дневно доколку ја наруши приватноста на корисниците со користење на нивните податоци за рекламирање, како локација или прегледана содржина, што е вообичаено како бизнис модел на технолошки гиганти.

Сумата е валидна до петок и може да биде многу поголема во иднина, според Тобијас Јудин, шеф на меѓународната поделба на Дататилсинет.

– Бидејќи забраната сега ќе биде трајна, нејзиното неусогласеност на ниво на ЕУ/ЕЕА само по себе би претставувало кршење на GDPR, казниво до четири отсто од глобалниот промет – изјави Јудин за Ројтерс.

ЕУ го регулира правото на приватност со Општата регулатива за заштита на податоците (GDPR). Норвешка не е членка на ЕУ, но е дел од единствениот европски пазар. Одлуката опфаќа околу 250 милиони корисници на Фејсбук и Инстаграм во Европа, објави Дататилсинет.