ЕДЕН ОД ЛУДАЦИТЕ НА ТРАМП КОЈ УПАДНА ВО КАПИТОЛ, ЏЕЈКОБ ЧЕНСЛИ ПОЗНАТ КАКО ,,ШАМАНОТ” ГО НАПУШТИ ПОРАНО ФЕДЕРАЛНИОТ ЗАТВОР

0
469

Џејкоб Ченсли, бунтовникот во Капитол познат како „QAnon Shaman“ и веројатно најпрепознатливиот обвинет од 6 јануари, е префрлен од федерален затворски комплекс во половина пат во Аризона, неколку месеци пред првично да биде пуштен на слобода.

Според федералните затворски записи покажува дека Ченсли моментално се наоѓа во објект „управување со резиденцијален влез“ во Феникс, со датум на ослободување на 25 мај.

Првично беше предвидено тој да биде ослободен во јули 2023 година, но федералните затвореници можат да заработат намалување на казните во текот на нивното време зад решетки.

Ченсли беше осуден на 41 месец затвор во ноември 2021 година, два месеци откако се изјасни за виновен по федералното обвинение за попречување на официјална постапка.