ЕГИПЕТ : ГО ДРЖИМЕ ОТВОРЕН ГРАНИЧНИОТ ПРЕМИН РАФАХ, ИЗРАЕЛ ЈА БЛОКИРА ПОМОШТА

0
170
Египетското Министерство за надворешни работи соопшти дека граничниот премин Рафах, кој ги поврзува Египет и Појасот Газа, е отворен континуирано од почетокот на кризата во Газа. Министерството тврди дека Израел е тој што ја спречува испораката на помош до опколената енклава со наметнување процедури и услови.
Портпаролот на министерството Ахмед Абу Зеид остро ги осуди сите тврдења за спротивното и ја потврди непоколебливата поддршка на Египет за палестинскиот народ и неговата солидарност со народот во Газа. Тој ги повика оние кои го проширија или побараа затворање на преминот да ги проверат изјавите на ОН и меѓународните хуманитарни претставници кои го посетија преминот и ги пофали напорите на Египет да го олесни влезот на хуманитарна помош во Газа.

„Израелските пречки се причина за доцнењето во обезбедувањето помош за сиромашните меѓу братскиот палестински народ во Газа“, заклучи Абу Зеид.